Happynesia este denumirea sub care își desfășoară activitățile clubul IMPACT în școala noastră. IMPACT înseamnă educație prin experiență, fiind un produs al Fundației Noi Orizonturi (FNO), o organizație nonguvernamentală, care coordonează programe de educație nonformală, la nivel național și internațional, adresate tinerilor între 12 și 18 ani. IMPACTul este un program național de educație, metoda de lucru fiind serviciul în folosul comunității (service learning), completându-se cu programul VIAȚA, metoda de lucru promovată fiind, în cazul acesta, educația prin aventură (adventure education).

Am moștenit denumirea de Happynesia de la colegii care au început în 2009 activitățile, dar specificul clubului a rămas același.

Joia este Ziua de IMPACT în școala noastră. Știm că ne întâlnim, 14-16 elevi, din clasele a V–a și a VIII-a,  în sala 24, la ora 14:10. Știm că suntem coordonați de un profesor și de alți colegi de-ai noștri (liceeni acum, dar membri ai clubului nostru, în trecut),  ceea ce nu știm este ora la care ne despărțim, pentru că mereu ne luăm cu una cu alta și cam uităm de plecat…

Una, alta înseamnă că încercăm să fim de folos comunității, prin conceperea și implementarea de proiecte. Nu suntem specialiști cu acte în regulă, în acest sens, dar toate proiectele – create de la A la Z de membrii clubului –  participante la competițiile naționale de proiecte, s-au numărat printre cele câștigătoare și, prin urmare, au fost și finanțate. Am reușit astfel să fim alături de elevii de la Liceul pentru Deficienți de Auz (prin implementarea proiectului Prietenia învinge mereu) și de cei de la Liceul pentru Deficienți de Vedere (prin implementarea proiectului Fii atent la cei din jurul tău). Un alt proiect a fost unul de educație pentru valori, beneficiarii fiind colegi din școala noastră, care au participat la atelierul De-a dacii și romanii. La finalul anului școlar ne-am bucurat și am onorat invitația colegilor de la Liceul pentru Deficienți de Vedere, aceea de participa cu ei la un parteneriat pe teme istorice, desfășurat în Sighetul Marmației.

Mai bine amici decât inamici,  proiect de promovare a unui stil de viață sănătos, Funny Goga Style, proiect de promovare a educației nonformale sunt alte exemple de evenimente pe care le-am organizat.

Cel mai recent proiect a fost cel în care, alături de alte opt cluburi IMPACT din țară, am promovat diversitatea și drepturile omului, în cadrul evenimentului național Fii parte la diversitate!, un parteneriat  Art Fusion și Fundația Noi Orizonturi. Am organizat, pe temele menționate,  o  Bibliotecă Vie (la Bastionul Croitorilor) și o Campanie stradală (Parcul Simion Bărnuțiu), fiecare dintre aceste activități pe parcursul a 4, respectiv trei zile, fiind susținuți de numeroși parteneri  și de mass-media locală.

Implicarea noastră activă în comunitate a fost recunoscută la nivel național, în anul 2015, ajungând, în urma unui îndelung proces de selecție, în finala Galei Naționale a Voluntarilor, în domeniul educației.

În plus, am coordonat, la nivelul școlii, Shoe Box-ul (Cadoul din cutia de pantofi), campanie prin care sunt ajutați copiii din familii defavorizate material.

IMPACTul e o familie, (în România activează, în prezent, 150 de cluburi) noi suntem doar o parte din ea, de aceea nu ne rezumăm doar la implicarea în proiectele, activitățile clubului nostru. Suntem voluntari și în activități ale altor cluburi: am participat la renovarea Depozitului de filme (acțiune inițiată de TIFF, parteneriat Bombardier – Fundația Noi Orizonturi), am fost voluntari la IN_CLUJ_ART, concurs pe tema incluziunii sociale (organizat de Prois –NV), am participat la dezbateri  privind Școala Altfel ș.a.

Ne place să ne educăm, de aceea participăm la întâlniri regionale și naționale ale cluburilor IMPACT, la traininguri, pe teme educaționale, la evenimente de promovare a educației – Pedagogie Muzeală – parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Săptămâna Națională a cluburilor IMPACT, Ziua Educației Nonformale, Ciclaton, Art & fashion for education, World Peace Game ș.a.

Ce facem, de fapt, la IMPACT? Încercăm să ne descoperim, să ne acceptăm și să ne integrăm în comunitate /societate; ne jucăm, ne bucurăm, ne exprimăm liber; suntem ceea ce vrem să fim. Fiecare întâlnire are un specific, o temă, din module diverse – cetățenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social, leadership. Ceea ce facem este în acord cu misiunea FNO, aceea de a promova modele de educație prin experiența de calitate, care dezvoltă abilități de viață în rândul tinerilor, ca strategie pentru dezvoltarea durabilă a societății.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here