Vasárnap.

Kora reggel.

Kolozsvár.

Központ.

Mátyás szobor.

Négyen állnak velem szemben, meg egy lovas. Dicső szobra még dicsőbb vitézeknek, és középen az igazságos magyar király. Fadrusz János szobrász-mester remekműve. Több mint fél évezred magyar történelem egy szoborban összefoglalva. A meghatottságtól leülök a közeli padra. Ott ülök, és csodálom a szobrot. Furcsa dologra leszek figyelmes. Köd szállt le Kolozsvár főterére…

Először semmi különös nem tűnik fel, csak a szemem sarkában mozdul valami. Egy zászló lendült meg az enyhe szélben. Majd a másik is, aztán meg a ló sörénye mozdul. Ezután Magyar Balázs rántja ki kardját hüvelyéből, és magasba emelve azt, üdvözli urát . Kinizsi Pál torkából harci kiáltás tör fel, Báthory István még magasabbra emeli zászlóját, Szapolyai István meg enyhén meghajol tisztelete jeléül. Mátyás elismerően bólint jobbra meg aztán balra. Az egész szobor életre kelt, és a ködben, a hátuk mögött ott vélni az ezer daliát. Ünnepi a hangulat, a harc véget ért, győzelmet arattunk, az ellenség zászlói a földön hevernek a porban a lábunknál. Még az ellenség is elismeri a király vezetői képességét, bölcsességét a döntéshozatalban, igazságosságát a határozataiban. Minden csata után ugyanaz a kép, győzelmet győzelem követ.  Kolozsvár várának legnagyobb fia a középkor egyik legnagyobbjának nőtte ki magát. A ló szép lassan elindul és lovasa biztatására ügetésbe kezd. A katonák szorosan a hátuk mögött lovagolnak. Irány a következő csata. Így szolgálnak igazságot és tanítanak becsületet kolozsvári bírónak, magyar földesúrnak, nincstelen parasztnak egyaránt . A harcban elhullt vitézek nevét szívébe vési a történelem, mert ők azok, akik  vérüket adták az országért, amely olyan értékes számunkra.

A köd hirtelen felszáll Kolozsvár főterén, mintegy varázsütésre.

Előttem áll a szobor mozdulatlanul, a vitézek eleje meg a király.

Csak egy pillanat volt az egész, de amikor megmozdult a szobor, lejátszódott előttem a magyar történelem azon része, amely ott van                                                                      minden magyar ajkán több mint ötszáz éve.

Mátyás.

Mindenki  tudja, hogy melyik a sok közül.

Mátyás, az igazságos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here