-Hogy kerültél be ebbe a musical-be?

-Egy válogatás során, ahol elénekeltem A dzsugel könyve című musical Gyere most keresek betétdalát és elszavaltam A tücsök és a hangya című verses mesét.

-Milyen szereped van?

-A kollégium fiúdiákja vagyok az elején és a végén, a második felvonás elején pedig jégkorcsolyás lány vagyok pirosba öltözve. Sokan nem ismernek rám.

– Melyik a kedvenc jeleneted?

-A jégpálya jelenet…mert mozgalmas, korizunk és éneklünk nagyon sokan.

-Melyik a kedvenc szereplőd?

-Doroghy Sanyika, mert vicces a jelenete és annyira hitelesen játssza.

-Számodra mi a legfontosabb üzenete a musical-nek?

-„Légy jó mindhalálig!”

-Van-e kedvenc dalod?

-„Ne akarj te felnőtt lenni sohase,/ Ó bár lehetne megmaradni kisgyermeknek örökre,/ Ha magunkkal azt vinnénk, mit hittünk gyemekként,/ Túl szép lenne…/ Hát ne akarj te felnőtt lenni, soha, soha, soha se!”

-Melyik jelenet a legvidámabb?

-Én a Törökék jelenetét élvezem a legjobban, ahol humor, veszekedés, szegénység és becsapás egyszerre látható.

 

-Melyik a legszomorúbb jelenet?

– Nyilas Misi a fegyelmi tanács előtt… amint egyedül marad és próbálja védni magát, de nem sikerül…veszít a tanárokkal szemben, pedig igaza van.

-Milyen érzés színpadon lenni?

-Jó érzés, mert mindent beleadhatok a szereplésbe, amit én annyira szeretek.

Az oszi véleménye….

A „Légy jó mindhalálig” Móricz Zsigmond örökérvényű kisregénye 1920-ban jelent meg. A századforduló Debreceni Kollégiumának tanárairól, diákjairól nyújt hiteles képet. A szerző hitét, nézeteit, tapasztalatait a főhősön- Nyilas Misin keresztül közli, vele azonosul.

Nyilas Misi- a kollégium vidéki kisdiákja- tele van szép érzésekkel, nagy reménységekkel, nagyon jónak hiszi a felnőtteket. Ő maga tisztelethű, becsületes, szorgalmas, alázatos kisdiák. Sok csalódás érte az oly „jónak” hitt felnőttektől és diáktársaitól. Egyetlen vágya maradt: az emberiség tanítójának lenni, hogy terjeszthessee az emberiség körében a címben szereplő felszólítást: „Légy jó mindhalálig.”

A jóságnak, becsületességnek meghirdetője e kisregény és az ennek alapján készült musical, melyet a Kolozsvári Magyar Színház vitt színpadra, Béres László rendezésében.

Ennek az élménydús előadásnak lehettünk részesei az osztályommal, Az Octavian Goga Iskola V. C osztályával. Első gondolatom az előadás kapcsán az volt, hogy olyan, mint egy tükör, melybe minden nevelőnek őszintén bele kell néznie. Hol döntök jól? Hol nem? Milyen érzéseket váltok ki a tanulókból? Milyen eszközökkel?

E színre vitt musical „mestermű”- zenében, hiteles szereposztásban, előadásban, kortörténetben, humoros, hangulatos, dinamikus kivitelezésben. Egyszerre korhű és modern. A művésztársulat és megannyi kisdiák nagy élményt nyújtottak nekünk.

Ábrahám Gellért hangjával, alkatával, szerénységével született Nyilas Misi. Ifjú kora ellenére elkápráztatott. Nagy lelkesedéssel tapsoltunk neki és hugának, Ábrahám Dórának, osztályunk ifjú művészének, valamint sok kedves, ismerős kolozsvári kisdiáknak. Nagy reménységet fűzünk hozzájuk, kívánjuk, hogy e kis művészek nagy művészekké nőjjenek és további előadásaikban a jósághoz, becsületességhez hasonló igazi értékeket hirdessenek meg, így tegyék jobbá a világot.

Legyenek népnevelők nemcsak a Reformáció 500. évfordulóján.

Az osztálytársak véleménye…

„Misike alig várta, hogy ő is felnőtt legyen, mert azt hitte, hogy minden felnőtt igazságos és nem hazudik, de megtudta, hogy a felnőttek mégis hazudnak és csinálnak rossz dolgokat néha.” (Soós Ivett, V.C)

„Szerintem nagyon fontos a jóság. A mai világban fontos a jóság, mert ha nincs, akkor semmi semmit sem ér…Az volt az üzenete, hogy legyünk jók mindhalálig.” (Albert Hanna Evelin, V.C)

„Nekem az tetszett a legjobban, hogy bárhogyan is viselkedtek Misivel, ő nem süllyedt le a többiek szintjére.” (Sorcoi Cristian)

„Nekem valójában az összes szereplő tetszett, és persze az egész előadás…megnézném még százszor is, még akkor is, ha a vége nem happy end.” (Nagy Csilla, V.C)

„Nyilas Misi kedves és érzékeny, na meg bátor volt. Mégis mindenért őt hibáztatták. Én nagyon együttéreztem vele, hisz éltem már át hasonló helyzetet.” (Gál Éva Alexandra, V.C)

„Szerintem Misi a legjobb fiú a világon, és szeretnék olyan lenni, mint ő.” (Dénes Péter, V.C)

„ Nagyon jól van megrendezve, mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg.” (László Noémi, V.C)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here