Vajon milyen muzsika szólhatott Mátyás király udvarában, és hogyan táncolt az udvar népe hétköznapokon és ünnepi alkalmakkor?

  1. Február 25-én a „Mátyás király deákja voltam” című mesemondó és regemondó verseny után, az „OctavianGoga” Gimnázium előkészítő, II., III., és IV. osztályos diákjai korabeli reneszánsz táncokat mutattak be, melyeket Juhász Csilla tánctanárnő tanított be a gyerekeknek.

A műsorban a reneszánsz közkedvelt dallamai csendültek fel, amelyek valószínűleg Mátyás udvarában is elhangozhattak. Az udvar népe pedig olyan tánclépéseket lejtett, mint amilyeneket más uralkodói udvarokban is táncoltak.

Erre az alkalomra díszesebbnél díszesebb ruhákba öltöztek fel a diákok. A fiúk fehér inget, palástot, térdig érő nadrágot vettek fel, és a derekukon kard díszelgett. A lányok színes, bársony, selyem, hosszú ruhákat hordtak, akárcsak a XV. században.

Minden osztály felmenetele a színpadra a díszes felvonulásokat elevenítette meg. A táncok a lassú, elegáns és méltóságteljes udvari lépéseket, a finom mozdulatokat,a táncpartnerek közötti lengő mozdulatokat idézte fel. Más táncokban a lépések a zene ritmusával együtt váltakoztak.A legtöbb tánc tematikus tánc volt pl. mosónők tánca, lovastánc, angol kontratánc, borsótánc, montard és angol alemand.

A gyerekek táncoltak elsősorban saját örömükre, de ugyanakkor a nézők szórakoztatására, elkápráztatására mutatták be táncaikat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here