Pe malul stâng al Someșului se înalță un deal de vreo 60 de metri. Venind din centru , de pe podul râului se văd deja scările, care parcă ne cheamă să urcăm spre hotelul Belvedere și crucea uriașă de pe vârf.

Haideți să facem o plimbare în locul de promenadă preferat al clujenilor!

Pornim pe scări, și observăm niște grote în pământ. Aici trăiau căndva oameni foarte săraci . O alunecare de teren în anii 1950 a făcut prăpăd, și autoritățile au interzis să se locuiască aici. Urcăm mai departe, și când ne oprim să ne tragem suflarea, și aruncăm o privire înspre oraș, deja se deschide o panoramă frumoasă, dominată de două turnuri de biserică. Urcăm și urcăm, până ajungem la poarta de sud-vest a fortăreței ridicată de armata austriacă între anii 1715 și 1735. Cândva avea ziduri în formă de stea și era înconjurată de bastioane. Ce a mai rămas din ele? Două porți, câteva clădiri și șanțul înconjurător. Acum totul e sub renovare, iar pe pereți se văd tot felul de desene, stricând atmosfera locului.

Printre copaci se întrezărește Turnul Parașutiștilor. Cu ajutorul aparatului de filmat apropiem imaginea, și ne închipuim, cum ar fi să facem o săritură cu parașuta. Dar mai bine rămânem pe pământ și ne bucurăm de frumusețea copacilor și de mireasma florilor de salcâm și de soc.

Acum ajungem cu adevărat la turn. E amețitor de înalt.

Drumul se întoarce la stânga, și remarcăm,că din partea cealaltă a șanțului ne privește un ochi: o fereastră zidită a unei pivnițe. Trecem șanțul și ne oprim la o casă veche, dar  ni se pare mai interesante Belvedere și crucea imensă.

O privire spre vârful copacilor, apoi ne uităm în jos, pentru că sub noi se așterne orașul.Se vede catedrala ortodoxă la fel ca Arena Cluj sau bisericile din centru.

Norii acoperă soarele. E timpul să coborâm.Pe poteci  și scări înguste ajungem tot mai jos. Ne mai oprește un perete de sist și piedestalul unei statui de mult dispărute, mâzgălite cum nu se putea mai bine.

Încă puțin și ajungem la podul Elisabeta, împodobită cu lacătele perechilor de îndrăgostiți. Cam așa păstrăm și noi în suflet amintirea acestei plimbări pe Cetățuie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here