Obiectivul educativ al acestui proiect este dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi raportare multiculturală prin activităţi de familiarizare cu specificul cultural al ţărilor si de dezvoltare a competentelor lectoriale.

Proiectul se adresează copiilor cu vârste între 4 şi 17 ani şi este realizat în parteneriat cu Asociaţia “Alegria” şi cu Asociaţia “Părinte înFloreşti”, alături de şcoli şi alte instituţii din judeţ.

Concurs “Cine călătoreşte, căştigă”

Participanţii la atelierele propuse vor primi câte un paşaport în care fiecare prezenţă va fi marcată cu o ştampilă.

In data de 10 iunie 2017 va fi organizat un concurs la care vor putea participa posesorii paşapoartelor pe care sunt marcate minim 3 ştampile.

Se vor acorda premii constând în jocuri, cărţi, dulciuri şi alte surprize.

Alte premii le sunt rezervate participanţilor la activităţi şi în data de 9 decembrie 2017, la încheierea proiectului.

Împreună cu elevii din clasa a VII-a A şi a VII-a B, de la Şcoala Gimnazială “Octavian Goga”, am călătorit, în luna martie, în India, Grecia şi Maroc.

Călătoria în Grecia

Despina Kavida, elevă în clasa a VII-a B, pe jumătate grecoaică, ne-a prezentat mai  multe obiceiuri ale acestei ţări şi ne-a învăţat mai multe cuvinte în greacă. Am aflat astfel că la botez grecii primesc un pachet cu bomboane, pe care îl vor păstra toată viaţa ca pe un talisman. Despina ne-a prezentat două cărţi, pe care le folosesc copiii pentru a învăţa informaţii de bază în limba greacă, ne-a învăţat să numărăm şi să salutăm în limba greacă. Sarca Denisa, din clasa a VII-a B, ne-a făcut o prezentare a plajelor greceşti şi ne-a adus nişte scoici minuscule de pe o astfel de plajă. Şi pentru că băieţii au fost mai interesaţi de activităţile sportive, Dan Handrea, tot din clasa a VII-a B, ne-a făcut un scurt istoric al echipei de fotbal din Grecia, iar Orzac Sebastian, din aceeaşi clasă, ne-a prezentat tehnica probei de aruncare cu prăjina. Şi, pentru o exemplificare mai clară, ne-a adus o prăjină confecţionată chiar de el. Despina a participat şi la atelierul organizat în magazinul Cora şi i-a încântat şi pe invitaţii de acolo cu informaţii inedite despre Grecia.

Până la următoarea oprire în India, ne-am urat „kalispera”! 

Călătoria în India

Alături de elevii din clasa a VII-a A şi a VII-a B, am putut admira câteva obiecte de vestimentaţie specifice: un sari tradiţional şi o rochie Punjabi – pe care copiii le-au îmbrăcat pe loc, chooda – brăţările purtate de miresele din India sau bindi -punctul sau bijuteriile purtate în trecut doar de femeile căsătorite pentru protecţie. Toate acestea   ne-au fost prezentate de Mara Mureşan, din clasa a VII-a A, care a adus aceste obiecte autentice tocmai din India. A fost ajutată de colegele ei, Melisa Vodoş şi Maria Conţevici. De asemenea, Ana Buduşan, din aceeaşi clasă, ne-a ademenit cu mirodeniile specifice Indiei, într-un proiect extrem de interesant. Fetele au prezentat aceste obiecte şi în clasa a VII-a B, aşa că bucuria a fost dublă. David Păcurar şi Melisa Vodoş ne-au prezentat în ppt. câteva informaţii inedite despre Festivalul Holy (o sărbătoare a primăverii la indieni) şi despre Taj Mahal (monumentul emblematic al Indiei). Denisa Sarca, Dan Handrea şi Cătălin Groza din clasa a VII-a B au completat noutăţile despre această ţară. Pentru o experienţă deplină, în clasa a VII-a A am făcut şi o degustare de Masala Chai, ceaiul specific indian, preparat cu ajutorul Demmers Teahouse. Ne-a plăcut! Patric a fost singurul care nu a găsit pe gustul său ceaiul negru indian. Însă, David l-a ajutat la degustări şi a compensat J

Călătoria în Maroc

Călătoria în Maroc a fost mai scurtă, dar la fel de interesantă. Câteva informaţii despre Maroc şi o degustare de ceai specific, ceaiul de mentă marocană, preparat cu ajutorul Demmers Teahouse . Clasa a VII-a B a fost încântată.

Mai adăugăm la aceste „călătorii”, panourile realizate de copii în sălile lor de clasă, ştampilarea paşapoartelor pentru tombola din iunie, la care vor participa, multe informaţii noi asimilate şi un dor de călătorie pe care ni l-a pus în gând.

Până la următoarea călătorie, pe curând!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here