Iarna înveleşte pământul cu o mantie albă, spre încântarea ochilor şi bucuria copiilor, deopotrivă. Chiar şi multor animale, zăpada pufoasă şi moale le pare  motiv de încântare, judecând după zbenguiala surprinsă nu odată de camerele de fotografiat.

Cu toate acestea, iarna poate însemna pentru multe specii o luptă pentru supravieţuire. Ionel Pop, în Instantanee din viaţa animalelor, scria: „gerul aspru şi deasupra tuturor, lipsa de hrană, a seminţelor trebuitoare, de negăsit în întunecimile pădurii de brad au înfrânt cinteza de iarnă, o specialistă a iernilor noastre.”  Adesea, păsările sedentare au la dispoziţie numai „capătul scailor şi al brusturilor lăsat afară de omătul ce acoperă câmpurile”.

De-a lungul timpului, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga” a promovat numeroase proiecte de educaţie ecologică ce urmăreau formarea la elevi a unor comportamente în acord cu etica ecologică. În acest an şcolar, a venit rândul claselor a V-a şi  a VI-a să demonstreze că iubesc natura şi sunt dornici să se implice în acţiuni eco-protective. Oportunitatea a fost creată prin aderarea şcolii la Programul Şcoli Prietenoase cu Natura în colaborare cu Societatea Ornitologică Română – Filiala Cluj, program care are drept scop protejarea biodiversităţii şi educaţia ecologică în şcoli.

Cu mult entuziasm, elevii şi …bunicii s-au implicat în activităţile proiectului prin construirea diferitelor tipuri de adăposturi şi hrănitori pentru păsările sedentare ce vizitează curtea şcolii noastre şi prepararea bilelor cu untură şi seminţe pentru hrănirea lor.

În vederea familiarizării cu speciile de păsări sedentare în România, elevii au realizat semne de carte şi referate cu unele dintre ele.

Pentru evitarea vătămării păsărilor prin impactul cu geamurile ce reflectă coroanele de arbori, elevii au decupat siluete de păsări răpitoare şi le-au lipit pe geamurile claselor, în speranţa menţineri acestora la distanţă.

Pentru că se apropie primăvara, elevii clasei a V-a B au realizat fişe cu păsări migratoare pe care le vor finaliza la data primei observaţii în teren care atestă întoarcerea speciei alese, dată ce va fi consemnată pentru postările ce le vom realiza pe site-ul european Spring Alive.

Imaginile următoare ilustrează doar câteva instantanee din timpul activităţilor noastre.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMy Canadian Experience
Articolul următorÎvățătoarea mea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here