Concursul „Stelute in devenire”

    Catedra de matematică a Școlii Gimnaziale „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a iniţiat concursul de matematică „Steluţe în devenire” pentru elevii clasei a IV-a (la nivel de municipiu şi judeţ neexistând Olimpiada de matematică). Ideea şi programa acestui concurs au fost lansate la activitatea comisiei metodice I a profesorilor de matematică din municipiu, activitate ţinută la şcoala noastră în luna mai 2007. Concursul are loc anual, la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, la școala Gimnazială „Octavian Goga”, Cluj-Napoca.

Ne propunem prin această activitate să-i obişnuim pe elevi cu problemele de tip olimpiadă, cu spiritul de competiţie, cu rezolvarea problemelor „drăguţe”, pentru a păşi cu mai multă îndrăzneală în minunata lume a matematicii de gimnaziu şi pentru a participa cu succes la Olimpiadele și concursurile de matematică.

Programa concursului:

  1. Metode de rezolvare a problemelor de aritmetică: a) metoda figurativă, b) metoda comparaţiei, c) metoda falsei ipoteze, d) probleme de mişcare, e) metoda mersului invers (retrogradă)
  2. Înmulţiri şi împărţiri cu un număr natural format din mai multe cifre;
  3. Ordinea efectuării operaţiilor. Paranteze;
  4. Şiruri. Sume;
  5. Ecuaţii rezolvate în mulţimea numerelor naturale;
  6. Criptaritm;
  7. Principiul lui Diriclet (cutiei);
  8. Probleme de perspicacitate;
  9. Probleme din Gazeta Matematică;
  10. Probleme date la Concursuri şi olimpiade de matematică.

Vă propunem pentru antrenament subiectele date la ediția a VIII-a a concursului și vă așteptăm cu drag la edițiile următoare!

Untitled

Profesor: Ioan Pop

DSCN3902DSCN3917DSCN7880DSCN4796